Westland4Gambia
Hans Hogervorst en Tom Kester zijn zelf geen tandarts. Hoe zijn ze dan toch zo betrokken geraakt bij de tandzorg in Gambia? Tijdens een bezoek aan Gambia in 2009, vanwege de studie van de zoon, zag Hans dat meerdere kinderen een dikke wang hadden en kauwden op een stokje wat zij doopten in accuzuur. Dit was om de pijn die zij hadden van ontstekingen te verlichten. Die beelden zijn hem bijgebleven en zo kwam het dat hij zich is gaan inzetten voor tandzorg in Gambia. Wat zou het mooi zijn als kinderen zonder pijn in hun mond naar school kunnen. Zo ontstond het idee van een tandzorg-auto die langs scholen rijdt. In 2013 is de dental truck gerealiseerd. Sindsdien vragen vele scholen om met de truck ook bij hun school te komen.

Om dit te realiseren hebben de vrijwilligers van Westland4Gambia diverse activiteiten gerealiseerd: Midwinter Puzzelrit, Bernadetterun 2018 met de Bernadetteschool, tijdens de Naaldwijkse Feestweek ontbijten, Kerstmarkt ’s-Gravenzande, inzamelen tandenborstels via Makro, drogist, scholen, Culinair evenement bij Koppert Cress, Fietstocht op Tweede Pinksterdag.
De puzzelrit wordt dit jaar in september georganiseerd.

Er zijn grote verschillen in Gambia. Gambia is een van de armste landen.  65-70% is werkeloos. Een werkende verdient 30 euro per maand.

In Gambia werkt Westland4Gambia met een tandarts en een assistent. Zij rijden met de auto 4 dagen langs de scholen en de vrijdag zijn zij op de Dental Clinic. Dan kunnen zij uitgebreidere behandelingen doen dan alleen tanden trekken. Ook volwassenen met problemen kunnen hier –tegen betaling – terecht. Ook wordt er gewerkt met vrijwilligers en stagiaires uit Nederland. Gepensioneerde tandartsen die bijvoorbeeld een week willen helpen.

Poetsinstructie geven op de scholen en bij de Dental Clinic is erg belangrijk. Zo wordt het nodige voorkomen. Wetsland4Gambia probeert met de Dental Truck de scholen twee keer per jaar te bezoeken. Ook de leraren worden betrokken. Er worden poetszakken gemaakt met nummers. Zo kunnen kinderen op school hun tanden poetsen. Ook zijn er poets-posters. Bij de poetslessen wordt gebruik gemaakt van een groot kunstgebit en een grote tandenborstel en wordt een liedje gezongen.
Per kind gaan er meestal 1- 3 tanden uit. Een zieke melktand of -kies die getrokken wordt, kan dan in elk geval de nieuwe tand niet meer ziek maken.

De Dental Truck die in 2013 is gaan rijden, is inmiddels 23 jaar oud en daar is nu 6 jaar mee gereden. Dat is al heel wat met de slechte wegen. De nieuwe Dental Truck -niet nieuw gekocht- is 14 jaar oud. Er moet niet al te nieuwe techniek naar Gambia, het moet ook te repareren zijn. Deze truck is aangepast met o.a. slijtvaste vloer, voldoende licht enz. Op 9 februari dit jaar zijn ze vanuit Naaldwijk naar Gambia gegaan. Volgeladen met tandenborstels, verdovingen enz. Ze zijn drie weken onderweg geweest en zijn feestelijk ontvangen met het muziekkorps.

Het liefst zouden ze meer tandartsen willen hebben, zodat de Dental Clinic de hele week open kan. Ook zou het goed zijn als het op meerdere personen rust, één persoon is kwetsbaar. Ook kan de truck dan beter bekostigd worden.  Een tweede tandarts en tweede assistent is het doel voor 2019.
Het is lastig een tandarts te vinden in Gambia. Er worden we tandartsen opgeleid, maar dat zijn er niet veel.
Spullen als mondkapjes, verdovingen, tandenborstels, naalden, verband worden voornamelijk uit Europa gehaald. Soms is de kwaliteit niet goed in Gambia. Soms is de prijs hoger en worden de artikelen ook geïmporteerd en is het lastig met invoeren.
De overheid van Gambia is blij met wat Westland4Gambia doet, maar draagt zelf niet bij. De nieuwe president is wat maatschappelijker ingesteld.

Wim zegt dat hij het mooi vindt wat de vrijwilligers van Wersland4Gambia doen. Een stukje levensvreugde teruggeven aan de kinderen is belangrijk.