In februari hebben we onze laatste bijeenkomst gehad met de afgevaardigden van de 16 aangesloten diaconieën uit het Westland, Midden Delfland en Hoek van Holland.

Op deze bijeenkomst spraken we met elkaar hoe het er bij onze diaconieën voorstaat en welke zaken onder de aandacht waren. Na de pauze was Edwin Jansen van Girls Empowerment Foundation aan het woord die ons bijpraatte over het wel en wee van de foundation en de meiden in Kenia (zie verslag op de website).

We hadden toen nog weinig gehoord over Corona en hadden geen flouw idee wat ons te wachten stond.

Hoe staan wij er als Streekverband de Tien er nu voor en hoe is het bij de projecten. Voor de informatie over de projecten bezocht ik de websites. Hier staat veel te lezen en ik nodig je uit om deze sites te bezoeken en kom dan net als ik tot de ontdekking wat mensen met passie voor de medemens elders doet.

Streekverband de Tien.

Door Corona hebben we de bijeenkomsten in maart en mei gecanceld. Het was onverstandig om bij elkaar te komen en wettelijk ook niet mogelijk. Wij plannen nu onze volgende bijeenkomst eind september, mits dit binnen de 1,5 meter filosofie mogelijk is. De afgevaardigden houden we hiervan op de hoogte.

Bestuurlijk zijn er wijzigingen opgetreden. Ons secretariaat kwam privé door alle corona perikelen onder druk te staan en in onderling overleg is Sandra van der Meer gestopt met het secretariaat. Tijdelijk was onze oud secretaris Mient de Vries bereid het geheel over te nemen. Inmiddels hebben we een nieuwe secretaris, de heer Koos Meijster uit ’s Gravenzande. Koos welkom in de adviescommissie van Streekverband De Tien.

Op dit moment hebben we nog een vacature voor PR in de adviescommissie.

Projecten.

Stichting Girls Empowerment Foundation

https://girlsempowerment.nl/

Eind maart is gestart met de vervanging van het dak van Henny’s Children’s Home. En inmiddels is fase 1 klaar!

Bij de bouw van Henny’s Children’s Home in 2011 besloten we het dak te bedekken met zogenaamde ‘makuti’. Dit is een authentieke dakbedekking van bladeren en takken, die minstens 15 jaar zou voldoen. Helaas bleek dat niet het geval en ontstond er op steeds meer plekken in het huis lekkage. Meerdere malen is het dak gerepareerd, maar nu werd het tijd voor vervanging van het gehele dak door duurzame aluminium golfplaten.
We wilden wel graag de bestaande dakconstructie behouden, alleen moest de nok van het dak wel wat verlaagd worden. Vervolgens werd isolatiemateriaal aangebracht, waarna de aluminium golfplaten erop bevestigd kon worden. Om genoeg daglicht te vangen, werden er extra dakramen in het huis gemaakt. Tenslotte werden er goten bevestigd zodat het regenwater opgevangen kan worden.Het resultaat mag er zijn! Wij zijn supertrots en bedanken hierbij nogmaals alle sponsors die dit mede mogelijk hebben gemaakt!

Zie verder de website

Stichting Jarikin.

https://www.jarikin.nl/

Johan Smoorenburg (Hart voor Haiti), onze gemachtigde in Haiti, heeft een update gegeven van de situatie. In de 38 jaar dat hij in Haiti verblijft, verwacht hij dat het coronavirus de grootste uitdaging en ramp kan worden die Haiti ooit heeft gekend en misschien ook zal kennen. De bevolking begint zich zeer ongerust te maken en is bang. Mensen, die besmet zijn met het virus, verstoppen zich omdat ze gestenigd of gelyncht kunnen worden.

Het grootste probleem is dat de regering informatie achterhoudt. Zij geeft aan dat er momenteel 33 mensen zijn die besmet zijn, 3 zijn overleden en dat er enkele honderden in quarantaine zijn. Dat is niet juist want tientallen mensen, die ondergebracht waren in een soort hotelletje, zijn weggelopen omdat ze geen geld en eten hadden en geheel voor zichzelf moesten zorgen. Deze mensen, die waarschijnlijk besmet zijn, lopen nu tussen de bevolking.

In ziekenhuizen worden geen testen uitgevoerd en zieken, die zich melden, worden weggestuurd. Doktoren en verplegend personeel verschijnen niet op het werk omdat er geen beschermende kleding (maskers, beademingsapparaten, etc.) aanwezig is. Er is een (1) laboratorium in Port-au-Prince dat testen mag/kan doen. Het duurt echter tenminste 4 dagen voordat de uitslag bekend is. Mensen, die een test hebben laten doen, wachten niet op de uitslag en verstoppen zich vervolgens. In principe is iedereen en in alle lagen van de bevolking op zichzelf aangewezen.

Zie verder de website.

 

Stichting Westland 4 Gambia

https://westland4gambia.nl/

Ook in Gambia heerst het Corona Virus en heeft President Adama Barrow per 27 maart jl. de noodtoestand uitgeroepen.
Dit betekent onder andere dat markten, bars, restaurants, alle openbare gebedshuizen, scholen, per direct gesloten moeten worden.
Sociale bijeenkomsten zoals bruiloften, naamgevingsceremonies en begrafenissen zijn beperkt tot 10 personen.
Het openbaar vervoer mag de helft van het totale aantal passagiers vervoeren.
Essentiële diensten zoals banken, benzinestations en verkopers van voedsel en basisproducten op markten en supermarkten, moeten blijven functioneren.

Voor onze stichting betekent dit dat wij per direct het bezoeken van scholen met onze mobiele praktijk zijn gestopt. Daarnaast is op advies van het Ministry of Health in Gambia besloten de vaste praktijk ook te sluiten.

Zie verder de website.

Het Kenia project van Wim van der Burg

https://www.wimvandenburg.nl/

Wim stuurt ons regelmatig berichten via de mail. Hier zijn laatste bericht waarin hij vertelt van zijn terugkeer naar Kenia Dit na een lange tijd van afwezigheid, Door Corona kon hij Nederland niet verlaten om naar Kenia te gaan.

Gisteren, 4 augustus, zijn we om 3 uur n.m. uitgeput aangekomen in Mpeketoni. Het was een lange en vermoeiende reis, die maandagmorgen om 9 uur begon op Schiphol. We hadden alle drie, Anne, Casey en ik, een Corona negatief verklaring ontvangen, nadat we afgelopen zaterdag een test ondergingen in het KLM laboratorium in Den Haag. We checkten in voor de eerste vlucht van Schiphol naar Nairobi sinds maart. Spannend, dat wel. We probeerden al vanaf 17 juli te vliegen, maar die vlucht werd zeker 10 keer gewijzigd door de KLM en uiteindelijk geannuleerd.

President Uhuru van Kenia opende het luchtruim op 1 augustus. Ons vliegtuig, een Dream Liner, was op 3 augustus slechts voor 10% bezet! Talrijke reizigers werden geweigerd bij de gate, omdat ze niet de vereiste papieren hadden. Het cabine personeel zag er uit als slagers in een slachthuis en de controle was zeer streng. Maaltijden kregen we niet behalve een paar koekjes en een banaan.

Na aankomst in Nairobi om 7 n.m. volgden opnieuw strenge controles. Elke passagier onderging verplicht een temperatuurtest en iedereen moest verscheidene papieren tonen en / of invullen, voordat we naar de douane konden. Daar was de controle gelukkig niet streng en we konden snel doorlopen.

Op het vliegveld stond onze Landcruiser al klaar en Michael, een broer van Ann, reed ons naar Thika, een reis die door drukte op de wegen door de avondklok (later meer hierover) bijna 2 uur duurde. Iedereen moest voor 9 uur thuis zijn. Daar brachten we de nacht door en de volgende morgen om 4 uur gingen de wekkers al weer af. We hadden nog een lange tocht voor de boeg. We hadden namelijk besloten om niet met een binnenlandse vlucht naar Lamu te gaan en vandaar met boot en auto naar Mpeketoni vanwege het Corona risico. We zijn daarom met de Landcruiser over land gereisd via Garissa in het noorden van Kenia, dichtbij Somalië. We trokken honderden kilometers hoofdzakelijk door bush gebieden en kwamen bijna geen ander verkeer behalve dromedarissen en kamelen tegen. Ik dacht soms: “Als je hier in deze verzengende hitte pech krijgt, heb je echt een probleem.” Het was zo afgelegen, desolaat, kurkdroog en onbewoond met alleen hier en daar een gammele lemen hut.

Op het gebied van Corona  is Kenia oranje gekleurd, maar het gebied langs de kust inclusief Mpeketoni is knalrood vanwege terroristische dreiging. Kortom dubbel risico dus. We houden het altijd geheim wanneer we naar Mpeketoni gaan om er zeker van te zijn, dat we geen extra risico nemen i.v.m. Al Shabaab gevaar. Onderweg werd er regelmatig gestopt bij wegversperringen van de politie en daar werden temperatuurmetingen gedaan. Bij koorts kom je geen provincie in, maar ………. ook niet uit!!!

In Kenia zijn er tot nu toe op 57 miljoen inwoners 388 doden te betreuren. Dat zijn er vele malen minder dan in Nederland. Het beleid is zeer streng. Mondkapjes zijn overal verplicht. Tussen 9 uur ’s avonds en ’s morgens 4 uur is er een avondklok en mogen alleen mensen met een noodzakelijke reden buitenshuis zijn. Het land is ook drooggelegd en er mag alleen thuis alcohol geschonken worden en dronken op straat houdt een gevangenisstraf in: een hok vol met anderen, zonder bed en met een emmer als wc. Protesteren tegen afstand houden van 1,5 meter is streng verboden. Iedereen moet zich daar aan houden.

Normaal gesproken waren we onder deze omstandigheden niet naar Kenia gegaan, maar we voelden de noodzaak om de projecten te bezoeken en alle werkzaamheden van onze 80 werknemers ter plekke te controleren . Er moet ook van alles geregeld worden. Tijdens ons verblijf in Nederland hadden we dagelijks via whatsapp enz. contact en administratief gebeurde ook alles on-line. Ik ben dus wel volledig up-to-date.

 

Onze eerste indrukken zijn heel positief, want alles op Farmers’ Court en Tamani Junior School ziet er perfect onderhouden uit. Er hangen ongeveer 10 bewakingscamera’s en in Nederland kan ik dus ook dagelijks  rechtstreeks zien wat er gebeurt.

Uiteraard houd ik u de komende weken op de hoogte hopend, dat we een goed werkbezoek zullen hebben en gezond zullen blijven.

 

Zie verder de website

 

Stichting Mano a Mano

http://www.manoamanodomrep.nl/

Corona in DR

Ook in de Dominicaanse Republiek worden grote aantallen besmettingen geconstateerd. De ziekenhuizen liggen overvol. Er is te weinig testcapaciteit en testen zijn lang niet voor iedereen beschikbaar. De maatregelen zijn na aanvankelijke versoepeling verscherpt en er is weer een avondklok ingesteld.

Helaas is ook in Los Anones en de omliggende dorpen vastgesteld dat er mensen besmet en ziek zijn. Ook Myrechi, de kleine vrouw die in de keuken helpt als we daar zijn, is ziek. De situatie in het gebied is erg zorgelijk omdat door de ontoereikende en soms onbereikbare gezondheidszorg, verwacht wordt dat het aantal besmettingen fors zal toenemen. Veel mensen zijn hun baan én hun inkomen kwijt. Geen baan=geen geld=geen eten. Zo simpel is het daar.

Begin juli konden we, dankzij de financiële steun van velen van jullie, 200 gezinnen blij maken met een voedsel pakket. Dit zouden we héél graag willen herhalen! In een pakket zit o.a. suiker, rijst, spaghetti, bonen, olie, zout en vlees en vis in blik. Een dergelijk pakket kost ongeveer € 60,00 en is voor een gezin genoeg voor een paar weken.

Zie verder de website.

Stichting Hart voor Moldavië

https://www.hartvoormoldavie.nl/

Aandacht voor elkaar.

Oma Eugenia Ze wil zelf graag dat we haar oma Eugenia noemen dus dat doen we dan. Zij leeft nu in, tja wat zal ik zeggen, een bouwval waar je nog geen dieren in zou laten leven. Oma Eugenia is 81 jaar en heeft haar leven lang hard gewerkt op een staatsboerderij in de tijd van de Sovjet-Unie. Ze was getrouwd maar haar man is al lang geleden overleden. Er waren plannen om een huis te bouwen, het fundament waar het huis zou moeten komen, ligt direct voor het huisje waar oma Eugenia nu in woont. Maar alles is anders gelopen dan dat ze voor ogen had. Een leven lang gewerkt en vlak voordat je met pensioen gaat, valt de Sovjet-Unie en verklaart Moldavië zich onafhankelijk. Al het geld waarvoor je een leven lang heb gespaard is van het ene op het andere moment waardeloos. Daar sta je dan helemaal alleen, als weduwe met een laag pensioen zonder kinderen die je kunnen helpen. Nu woon je in een huisje, zonder enige voorzieningen. Je wordt ouder en alleen al voor water moet je een heuvel aflopen en weer oplopen. Brandhout voor de winter sprokkel je het hele jaar bij elkaar, maar dat is lang niet genoeg. Het pensioen is niet eens voldoende voor eten en drinken. Wat een intens trieste situatie waarin oma Eugenia moet leven.

Lees de laatste nieuwsbrief verder op de website.

Hier eindigt mijn update over Streekverband De Tien en de 6 projecten die wij steunen.

Met vriendelijke groet,

  Wim Poot

 Voorzitter Streekverband De Tien